Funderingspalen: het verschil tussen de schroefpaal, schroef buispaal en schroef combipaal

Funderingspalen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Omdat de termen technisch zijn, begrijpen we dat er verwarring ontstaat over het verschil tussen de funderingspalen. Grondverdringend of grond neutraal, en schroefpaal of schroef combipaal? Hier leggen we het uit.

Grondverwijderende of grondverdringende palen

Voordat we het verschil tussen de funderingspalen bespreken, is het handig om onderscheid te maken tussen grondverwijderende en grondverdringende palen. Een grondverdringende paal zorgt er tijdens het aanbrengen voor dat de grond wordt weggeduwd om de paal op diepte te krijgen. Het voordeel: de grond wordt opgespannen en daardoor krijgt de grondverdringende paal meer draagvermogen.

Bij een grondverwijderende paal wordt de grond verwijderd en het boorgat opgevuld met beton. Een voorbeeld is de mortelschroefpaal. Als laatste bestaan er ook grond neutrale systemen, zoals ons ankerpaalsysteem. Deze zijn niet geheel grondverdringend en niet geheel grond verwijderend.

Grondverdringende funderingspalen

Al onze funderingspalen zijn grondverdringend. Het gaat hierbij om de Jetmix SP (schroefpaal), de Jetmix SCP (schroef combipaal) en de Jetmix SBP (schroef buispaal). Wat is het verschil tussen deze funderingspalen?

Jetmix SP – Schroefpaal

Een schroefpaal is een stalen buis welke, indien nodig, met een injectie van een groutmengsel (een mengsel van cement en water) op diepte wordt geboord. Als de stalen buis op diepte is gebracht, wordt er wapening (stalen staven) in de stalen buis geladen. Naast de wapening wordt er ook beton in de stalen buis gestort. Tegelijkertijd wordt de stalen buis omhoog getrokken (oscillerend, trillend). Wanneer de stalen buis in zijn geheel uit het boorgat is getrokken, wordt het boorgat soms nog afgevuld met beton. Het eindresultaat door het gebruik van de schroefpaal is dus een betonnen paal met wapening.

Jetmix SCP – Schroef combipaal

Een schroef combipaal is een stalen buis welke, indien nodig, met een injectie van een groutmengsel (een mengsel van cement en water) op diepte wordt geboord. Als de stalen buis op diepte is gebracht, wordt er een prefab kern in de stalen buis geladen. Een prefab kern is een gewapende, geprefabriceerde betonnen paal. Hierna wordt er beton in de stalen buis gestort om de overige ruimte op te vullen. Tegelijkertijd wordt de stalen buis omhoog getrokken (oscillerend, trillend). Wanneer de stalen buis in zijn geheel uit het boorgat is getrokken, wordt het boorgat soms nog afgevuld met beton. Het eindresultaat door het gebruik van de schroef combipaal is dus een gewapende, geprefabriceerde betonnen paal met wapening.

Jetmix SBP – Schroef buispaal

Een schroef buispaal is een stalen buis welke, indien nodig, met een injectie van een groutmengsel (een mengsel van cement en water) op diepte wordt geboord. De schroef buispaal is anders dan de schroefpaal en schroef combipaal, omdat deze stalen buis achterblijft in de grond. Er wordt ook geen beton in de paal gestort en er wordt geen wapening toegepast. Het eindresultaat door het gebruik van de schroef buispaal is dus een stalen paal in het boorgat.

Er zijn vele funderingstechnieken. Jetmix werkt met grondverdringende palen. Welke schroefpaal de beste optie is voor uw funderingsproject is vooral afhankelijk van de omgeving (zoals de grondsoort). Neem contact met ons op zodat onze engineers u hierover kunnen adviseren.

Direct een vraag?

Stuur een bericht
info@jetmix.nl

Wij zijn bereikbaar op
0183 505666

Prijsopgave op maat?

Jetmix is de expert op het gebied van funderingswerkzaamheden. Wij zijn de goedkoopste met de beste kwaliteit! Vraag gemakkelijk online een offerte aan, dan sturen we u binnen enkele werkdagen een prijsopgave op maat.

Offerte aanvragen